Wszystko co powinniśmy wiedzieć o…dyni

Od kilku lat rośnie popularność dyni, która jest obecna na naszych stołach praktycznie przez całą jesień.  Do Polski dynia trafiła na przełomie XVII i XVIII wieku, a w Europie znana jest już od XVI wieku, gdzie pojawiała się za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Dynia to uniwersalne warzywo o imponującym kształcie, rozmiarze i barwie. Największe okazy uzyskują wagę do 200 kg, choć zdarzają się także znacznie bardziej imponujące. W 2010 roku do księgi rekordów Guinnessa wpisano dynię o wadze 821 kg. Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi ona bogactwo wartości odżywczych – zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a przy tym ma niewiele kalorii – 100 g miąższu to zaledwie 27 kcal. Dynia to doskonałe źródło beta karotenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami – 100 g stanowi połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminy z grupy A. Zawiera także sporo potasu, wapnia, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu, zwiększa przemianę materii. Jadalny jest nie tylko miąższ. Pestki dyni zawierają lecytynę i cynk, co korzystnie wpływa na pracę mózgu. Z kolei olej z pestek dyni ze względu na zawartość witamin i minerałów obniża poziom cholesterolu. Kupując dynię warto zwrócić uwagę na kolor miąższu – im bardziej pomarańczowy, tym więcej zawiera witamin z grupy B i karotenu.

Szef Kuchni hotelu Głęboczek Vine Resort & SPA Marian Frankowski zdradza przepis na zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni:

Czas przygotowania 45 minut
Składniki na 10 porcji:

  • 2 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 150 g masła 82%
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, pokrojonego w plastry
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, biały pieprz
  • 1 pęczek świeżej kolendry, umytej i posiekanej
  • 50 g pestek dyni, uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:
Garnek nagrzewamy, wrzucamy masło, cebulę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy imbir i gotujemy aż dynia będzie bardzo miękka, co chwilę mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy i wszystko blendujemy.  Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Zupę wlewamy do talerzy, posypujemy prażonymi pestkami dyni i kolendrą. Życzę smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów