Zapomniane warzywo – topinambur

Co to jest topinambur

Topinambur, znany także pod nazwą słonecznik bulwiasty i karczoch jerozolimski, a pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy roślina ta trafiła na początku XVII wieku. Z kolei w Polsce zaczęła być uprawiana od 1730 roku. Bulwy topinamburu są niezwykle soczyste i charakteryzują się delikatnym słodkim orzechowym smakiem. Doskonale smakują gotowane, pieczone i smażone. Stanowią również znakomite uzupełnienie sałatek. W Europie południowej zyskały popularność jako składnik zup.

Dlaczego warto włączyć topinambur do diety?

Topinambur znany jest z właściwości odżywczych i pozytywnego wpływu na zdrowie. Zawiera cenne minerały – potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo oraz witaminy – A, E, K i C. Stanowi także doskonałe źródło kwasu foliowego. Słonecznik bulwiasty zawiera do 17% inuliny, która uznawana jest za jeden z naturalnych prebiotyków. Inulina posiada niezwykłe właściwości – obniża poziom glukozy i cholesterolu, wspomaga układ odpornościowy i wspiera proces odchudzania.

Szef Kuchni poleca

Szef Kuchni Restauracji Morellino zachęca do spróbowania zupy krem z topinamburu z boczniakiem mikołajkowym, oliwą truflową i grzanką. To wyjątkowa propozycja z karty menu, której głównym składnikiem jest słonecznik bulwiasty. Gorąco polecamy!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów