Zdradzamy sekretny przepis Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na zimny sernik!

Zimny sernik z  owocami leśnymi, kruszonką orzechową i ciasteczkami francuskimi Pani Ani Florkiewicz

Jest to bardzo łatwy i szybki deser.  W moim deserze użyłem ciastek rozpływających się w ustach, pachnących wiejskim masłem, których smak i aromat można poznać w Głęboczek Vine Resort&SPA.
Co ważne, Pani Ania Florkiewicz ciastka francuskie wypieka sama z wiejskiego masła produkowanego w rodzinnym domu. Co więcej ciastka te zostały wpisane na listę Dziedzictwa Kulinarnego.

 

 

Składniki na 4 porcje
Zimny sernik:
twaróg chudy 0,3 kg, 3-krotnie mielimy
śmietanka 36% 0,2 l
laska wanilia 1 szt.
skórka z 1 cytryny
cukier puder 3-5 łyżek
ciasteczka francuskie ok.8-10 szt.

Kruszonka orzechowa
mix orzechów uprażonych i zmielonych 100 g
masło 50 g
cukier 50 g

Owoce leśne:
mieszanka owoców leśnych 200 g
miód 50 g
kardamon mielony 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietanę, dodajemy zmielony twaróg i ziarnka z laski wanilii. Ważne jest, by do przygotowania sernika na zimno użyć  białego sera dobrej jakości. Wszystkie wyżej wymienione produkty razem mieszamy. Następnie  dodajemy sok z 1 cytryny  i, w zależności od indywidualnych upodobań, dodajemy cukier puder. Krem na zimny sernik jest gotowy.
Przygotowanie kruszonki rozpoczynamy od wymieszania wszystkich składników (mix orzechów, masła i cukru). Tak przygotowaną bazę rozkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i  wstawiamy do pieca 180 stopni na 30 minut.  Pozostawiamy do wystygnięcia i blendujemy  w mikserze używając końcówki z nożami. Owoce leśne podgrzewamy razem z miodem. na koniec dodajemy kardamon. Całość układamy na talerzu, zgodnie z kolejnością pokazaną na filmie i gotowe. Smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów