Przedstawiamy przepis naszego Szefa Kuchni na doskonały crème brûlée z malinami

Chcecie się dowiedzieć jak przygotować doskonały crème brûlée z malinami? Sprawdźcie przepis naszego Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego:

Składniki na 5-6 porcji:

  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 40 szt. świeżych malin
  • Świeża mięta do dekoracji
  • cukier brązowy do karmelizowania

Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do rondla, dodajemy przeciętą wzdłuż, na pół laskę wanilii. Całość należy zagotować i odstawić aby przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem. Śmietankę przecedzamy przez sitko i dodajemy powoli  do żółtek z cukrem, tak, aby nie wytworzyć piany. Do porcelanowych kokilek (pamiętajmy aby były szerokie i niskie gdyż warstwa kremu powinna wynoście około 2-3 cm) wkładamy maliny i zalewamy kremem. Jeżeli wytworzy się pianka podczas mieszania kremu należy ją  zdjąć łyżką. Wstawiamy do kąpieli wodnej (czyli do blaszki należy wlać wody do połowy wysokości kokilek)  i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Gotowy krem powinien być delikatny, lekko ścięty. Wstawiamy do lodówki do wystudzenia. Gdy jest już zimny wysypujemy cukier brązowy i karmelizujemy przy pomocy  palnika lub w piekarniku z funkcją grilla z włączoną górną grzałką.  Dekorujemy świeżymi malinami i miętą. Życzymy smacznego!

#foodie #slowfood #przepisszefakuchni #cremebrulee #maliny

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów