Afrodyzjaki w kuchni wykorzystywane są już od setek lat, a wiara w ich cudowne właściwości przetrwała do dziś.
Afrodyzjak to słowo pochodzące od bogini miłości – Afrodyty. Legenda głosi, że bogini zrodziła się z piany morskiej. Nic więc dziwnego, że to właśnie w morzu poszukiwane były miłosne składniki.
Afrodyzjaki możemy podzielić na te, które działają dzięki zawartości substancji chemicznych i takie, które swoim wyglądem pobudzają naszą wyobraźnię i zmysły.
Do najbardziej znanych afrodyzjaków należą: szparagi, awokado, wanilia, truskawki, cynamon, banany, marchewka, goździki, lubczyk, czekolada, szampan, chilli, ryby, czy owoce morze.
Podobno Casanova zjadał ostrygi nawet na śniadanie. Ostrygi swoją sławę zawdzięczają dużej zawartości cynku i charakterystycznej konsystencji. Najlepiej smakują z sokiem z cytryny lub octem winnym. Marchewka natomiast słynie z silnych właściwości wzmacniających. Madame de Pompadour regularnie podawała ją swojemu wybrankowi Ludwikowi XV i jak wieść niesie, to dzięki temu, przez wiele lat król darzył ją uwagą. Casanova chętnie wybierał także czekoladę, która w połączeniu z szampanem i truskawkami uznawana jest za eliksir miłości. Jedno jest pewne – podczas romantycznej kolacji we dwoje nie może zabraknąć afrodyzjaków w menu.
Szef Kuchni hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA zdradza przepis na:
przegrzebki w sosie z kasztanów z pianką cytrynową
Składniki dla 4 osób:
Przegrzebki:
przegrzebki 12 szt.
sól, pieprz, sok z cytryny
oliwa z oliwek 100 ml
Sos z kasztanów:
kasztany 100 g gotowane
boczek wędzony 50 g
brandy 50 ml
por biała część 1 szt.
śmietana 30% 50 ml
oliwa z oliwek 50 ml
sól, pieprz,
bulion warzywny 200 ml
Pianka:
mleko 100 ml
śmietanka 30% 100 ml
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania sosu z kasztanów. Boczek, por podsmażamy dodajemy kasztany, wlewamy alkohol i flambirujemy. Następnie dodajemy śmietanę i bulion warzywny. Całość gotujemy przez około 10 minut. Następnie miksujemy blenderem i przyprawiamy solą i pieprzem. Później przygotowujemy piankę - mleko, śmietanę i sok z cytryny łączymy i miksujemy blenderem aż powstanie w górnej części płynu pianka. Przegrzebki osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy. Na talerz wlewamy sos z kasztanów, układamy przegrzebki, całość polewamy pianką i gotowe. Smacznego!
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












