Przepis na deser idealny – sernik dyniowy, oreo, sos wiśniowy

Kto z nas nie lubi deserów? Tym razem nasz Szef Kuchni Marian Frankowski przygotował dla Was przepis na sernik dyniowy. Jest puszysty i delikatny… po prostu doskonały!

Sernik dyniowy niewiele różni się od klasycznego, a dodatek puree z dyni sprawia, że ciasto uzyskuje piękny, intensywny kolor. Warto pamietać, by do przygotowania ciasta wybrać odmianę dyni bardziej suchą, a mniej wodnistą. Dzięki temu sernik będzie idealnie kremowy. Do przygotowania sernika dyniowego nasz Szef Kuchni poleca dynię piżmową.

Co kupić?

Sernik dyniowy:

  • 500 g twarogu mielonego
  • 500 g puree z dyni piżmowej (wcześniej dynię należy upiec, zmiksować, przetrzeć przez sito)
  • 280 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 100 ml oleju
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 80 g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

Spód:

  • 50 g masła
  • 2 opakowania ciasteczek Oreo po 176 g

Sos wiśniowy:

  • 200 g wiśni
  • 50 g miodu
  • 100 ml wódki wiśniówki
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • kardamon (według uznania)

Sposób przygotowania:

Spód: ciasteczka Oreo miksujemy i mieszamy z miękkim masłem. Wykładamy na okrągłą blaszkę śr. 24 cm. Wkładamy na 10 min do zamrażarki.

Sernik: wszystkie składniki przekładamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na spód i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 70 minut.

Pozostawiamy do wystudzenia.

Sos: do rondla wrzucamy wiśnie i pozostałe składniki, gotujemy przez około 4-6 minut. Dodajemy kardamon do smaku.

Sernik kroimy i polewamy sosem wiśniowym.

Życzymy smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów